Yukarı Dudullu mah. Narin sok. NO:48/B Ümraniye / İSTANBUL
   0216 364 22 10     0535 300 29 44 TEKLİF AL
Yukarı Dudullu mah. Narin sok. NO:48/B Ümraniye / İSTANBUL

Tuz Üretim Alanları Nerelerdir?

Tuz Üretim Alanları Nerelerdir?

Rumeli Ve Balkanlar Bölgesinde Tuzun Üretimi:
Bu bölgede tuz İşkodra, Bosna, Selanik, Tuna ve Edirne gibi yerlerde üretimi yapılmaktadır. Bu tuzlalar şunlardır;
-İşkodra ilinde Avlonya, Sayada, Kavaye, Dıraç tuzlası.
-Bosna’da Tuzla.
- Selanik ilinde Kitros, Gümülcine ve Karaburun tuzlası.
- Tuna ilinde Ahyolu.
- Edirne ilinde ise Müsellim ve Tekegöl tuzları yer alır. 
Bu illerin hepsinde deniz tuzlası olup sadece Bosna ilinde bulunan Tuzla kaynak tuzlasıdır.

 

Doğu Anadolu Bölgesinde Tuzun Üretimi:

Doğu Anadolu Bölgesi tuz üretim alanları açısından çok zengindir. Tuz üretim alanları Diyarbakır, Sivas, Bitlis ve Erzurum’da bulunmaktadır. Sivas’ta bulunan Manastıraltı kaya tuzu madeni ve Palas tuz gölü ile Erzurum’da bulunan Kağızman, Sağırkaya ve Tuzluca kaya tuzu madenleri haricinde bu bölgelerde yer alan tuz üretim alanlarının hepsi kaynak tuzlasıdır.

Sivas’ta tuz üretim alanları Manastıraltı kayatuzu madeni, Bedirli, Fadlum, Çakrı, Bingöl, Tuzhisar, Yenice, Fenize, Palas tuz gölü, Hargün, Piliç, Mardabaş, Hamo, Cedid, Göleris, İşhan, Körce, Celalli ve Cerid tuzlaları ile Mamürat’ül-aziz sancağında yer alan Çantur tuzlasıdır.

Erzurum’da ise tuz üretim alanları Bulanık, Kıhtık Tatos, Çullu, Çandarlı, Kemsor, Kırmızı, Aşkale, Kör, Kızılca, Ak, Muhlis, Karagöl, Hasanpaşa, Mamirvan ve Bar tuzlalarıdır. Bununla birlikte Karakilise (Ağrı) sancağında Hamur ve Pirobey, Van sancağında Canik ve Tımar, Kemah sancağında Göneli, Yerhan, Hıvır, Tımısı, Ağa, Vartık, Kömür ve Kurtlar tuzlaları bulunur. Kars sancağında’da Kağızman ve Tuzluca (Kulp) kaya tuzu madenleri bulunmaktadır.

Bitlis ilindeki tuzlalar da Siirt sancağında Sulha, Serhal, Küfre, Ziriki, Melefan, Çay, Akir, Gezhan, Hozyar, Sadah, Hazo ve Şirvan tuzlaları bulunmaktadır. Diyarbakır’da ise Lice kaynak tuzlası bulunur.

 

İç  Anadolu Bölgesinde Tuzun Üretimi:

İç Anadolu Bölgesi’nde tuz üretimi Ankara ve Konya illerinde bulunan kaynak, maden ve göl tuzlalarıdır. Ankara’daki kaynak tuzlaları Yozgat sancağı Sungurlu ilçesinde bulunan Alibaba, Boncuk, Akçakoyunlu, İskilip, Çoğul, Taytak, Yerli, Sarıkaya ve Çayan’dır. Kaya tuzu madenleri de Kırşehir sancağındaki Sekili, Tepesidelik ve Hacıbektaş’dır. Kastamonu’nun Çankırı kaya tuzu madeni de bu bölgede yer almaktadır. Ayrıca Konya ilinde Karapınar tuzlası ile Koçhisar tuz gölünde Tosun, Kaldırım, Yavşan ve Başhan tuzlaları bulunmaktadır.

 

Ege, Akdeniz ve Adalar Bölgesinde Tuzun Üretimi:

Ege denizindeki tuz üretim alanları Aydın ili ve Cezayir-i Bahr-i Sefid ilinin sınırlarında yer alan deniz tuzlalarıdır. Bu tuzlalar Çançar, Çamaltı, Homadalyanı, Kavak, Menemen,  Varvul, Behramşah (Kızılcatuzla), İmros, Ada, Azizli, Şakran, Anafarta, Aliağaçiftliği, Dalyangöl, Müflis, Sasallı, Büyük Beylik, Sofular, Çandarlı, Panayaburnu, Vakıf, Menteşe, Suzbeyli ve Beçin tuzlalarıdır.

Aydın ilinde bulunan Ada, Çamaltı ve Aliağaçiftliği tuzlaları ile birlikte Foçateyn tuzlalarına bağlı olarak bir grup oluşturulmuştur. Foçateyn tuzlalarında yılda 100.000 ton tuz üretilmektedir. Üretilen tuzun %40’ı iç piyasaya verilir ve %60’ı ise ihraç edilmektedir.

Osmanlı Devleti’nde ilk modern tuzlası olan Çamaltı tuzlasının yeniden inşası için çalışmalar düzenleyip 1863 yılında bu çalışmalar yapılmıştır ve sonra bu bölgede 1906 yılında modern bir tuzla inşa edilerek Çamaltı tuzlası 1911 yılında üretime açılmıştı. Modern olarak inşa edilen tuzlaların hepsine demiryolu ve elektrik hattı ile donatıldı.

Akdeniz bölgesinde bulunan tuz üretim alanlardan biri de Adana’da bulunur. Bu bölgede tuz üretimi “kulak” adı verilen deniz suyunun karaya çıkıp yaz aylarında buharlaşarak tuz tabakaları oluşturduğu alanlarda yapılmaktadır. Bunlardan en önemlileri Meletmez, Akçadeniz, Hasandede, Dipsiz, Bedyeli, Torlak, Aşiyan tuzlalarıdır. Ayrıca bölgedeki en büyük tuz üretim alanı Akçadeniz tuzlasıdır.

Cezayir-i Bahri Sefid ilinde tuz üretim alanları Midilli adasındaki Fesleke, Kalonya ve Yunda ilçelerinde Hacı Apostol tuzlaları ile Kıbrıs adasının güneyindeki Larnaka ve Akrotiri (Limasol) tuz gölleridir.

 

Ortadoğu, Arap Yarımadası ve Kuzey Afrika Bölgesinde Tuzun Üretimi:

Ortadoğu, Arap Yarımadası ve Kuzey Afrika Bölgesinin devlet ve halk tarafından işletilebilecek tuz üretim alanları Halep, Bağdat, Musul, Suriye, Yemen ve Trablusgarp’ta yer almaktadır.

Halep’in doğusunda olan yedi tuz gölünden tuz üretimi yapılmaktadır. Bu göllerin en büyüğü Cebul gölüdür. Bağdat’ta ise Buhayre, Şifatiye ve Hit  tuzlaları yer almaktadır.  Musul’da tuz üretim alanları Kerkük sancağında bulunan Cebel-i hamrin tuzlaları, Kum, Tuz-hurmati ile Bevare tuz gölüdür. Suriye’de de Tedmür ve Ceyrut gölü tuzlaları bulunmaktadır. Ayrıca Yemen’de Zeydiye, Salif, Zuhre, Cizan ve Kataba kaya tuzu madenleri açısından zengindir. Trablusgarp’ta ise Ras’el-Tin, Seyd-i Hüseyin, Derne ve Tacura tuzlaları bulunmaktadır.



7/24 Ücretsiz Sevkiyat Hizmeti - İstenilen Yere Taşıma - Hizmet ve Kalitede En İyisi.
HEMEN ARA GETİRELİM.
0216 364 22 10