Yemeklere tat vermesi için devamlı olarak tükettiğimiz tuz türlerinin bazıları sağlığımız açısından faydalı olduğunu iddia ederken, bazıları ise zararlı olduğunu söylenmektedir.
Günde Ne Kadar Tuz Tüketilmelidir?
Günde 5 gramdan az ve 12.5 gramdan fazla tuz kullanılmamalı çünkü bunu sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğunu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Rahatsızlığı ve tansiyonu olan hastalar doktorlarına danışmalıdır. Saf tuz, sodyum klorürden (NaCl) oluşur. Vücuda yiyecek ve su ile alınan iyot, sağlığı korumak için gerekli minerallerden biridir.
İyot miktarının bir kısmı su ile sağlanabilir, bir kısmı ise yiyecekler ile sağlanabilir fakat yumurta, yoğurt, ıspanak, şalgam ve deniz ürünleri gibi içinde bol iyot bulunan gıdaları sürekli olarak tüketmeyen insanlarda iyot eksikliği görünür. Ayrıyeten sadece su içmekle iyot miktarını karşılamak yetersizdir. İyot eksikliğinde sağlıkta ciddi sorunlar yaşanabilir. Bu sorunları önlemek için sofra tuzunda iyot içermesi gerektiğini bilmelisiniz. Bunun yanı sıra yemeklere lezzet verirken, günlük iyot miktarını karşılayarak vücuda destek verir. Fakat tuzu fazla kullanmak sağlıklı olduğu anlamına gelmez aksine sağlığınıza zarar verebilir.
Vücudumuz neden iyota ihtiyaç duyar?
● iyot, beyin ve sinir sistemlerinin gelişimi ayrıca vücudun büyümesi için gereklidir.
● İyot, vücudumuzdaki tiroid bezinin hormon salgılaması için gerekli bir mineraldir.
● Yetişkinlerde iyot eksikliği, guatr hastalığına, beden ve zihin fonksiyonlarında dengesizliklere ve bozukluklara neden olur.
● Hamilelik zamanında iyot eksikliği ölü doğumlara, düşüklere ve engelli doğumlara neden olabilir.
● Çocukluk çağındaki iyot eksikliği, zihinsel ve fiziksel gelişimde geriliğe neden olabilir.
Yüksek miktarda iyotlu tuz tüketen kişilerde yüksek tansiyon hastalığı olmadığı sürece tuz sağlığa zararlı değildir. Ek olarak yüksek ısıdaki tuz iyotu yok ettiği için tuzu, yemekleri pişirdikten sonra eklenmelidir.
Tuzun Faydaları:
Yemeklerinde sürekli tuz kullanan kişiler, tuzsuz yiyeceklerin tadını çıkaramazlar. Tuz vücudumuza birçok fayda sağlamaktadır. Bu faydalardan bazıları şunlardır:
● İştahı açar.
● Tükürük salgısını arttırmanın en iyi yolu tuz tüketmektir ve böylelikle sindirim sistemimizi hızlandırır.
● Vücudun asit ve baz dengesini korumayı sağlar.
● Minerallerin hücrelere emilimini hızlandırır.
● Tuzu az kullanmak kronik hastalıklara neden olabilir. Bu yüzden tuzu hiç tüketmemek yanlıştır.
● Bağışıklık, solunum ve dolaşım sistemlerini güçlendirir.
● Ödem tedavisine ve İdrar oluşumuna yardımcı olur.
● Tuz insülin değerini düşürmeye yardımcı olduğu için şeker hastalarının kullanabileceği besinlerden biridir.
● Tuz kemikleri ve bağ dokusunu güçlendirir ve osteoporozun(kemik erimesi) başlamasını önler.
● Tuz mikropları doğrudan öldürür. Fakat yaralı bölgelere doğrudan tuz uygulamak zarar olabilir.
Yiyeceklerdeki Tuzu Nasıl Dengeli Kullanabiliriz?
Aşırı tuz tüketmek çok ciddi hastalıklara neden olabilmektedir. Aşırı tuzlu yiyeceklerin tuz oranını dengelemek için yapabileceğiniz birden fazla yöntem vardır. Bu yöntemleri uygulayarak daha lezzetli ve sağlıklı yemekler tüketebilirsiniz. Bu Yöntemlerden bazıları;
- Aşırı tuzlu yiyecekleri tuzunu dengelemek için en çok kullanılan yöntem patates kullanmaktır. Patateslerin lifli yapısı, fazla tuzu emmesine yardımcı olmaktadır.
- Pirinç de aynı şekilde fazla tuzu emmeye yardımcı olur. Pirinç, yiyeceklerin tatlarını değiştirmez ve tuzun oranını da düşürür.
- Sıvı yiyeceklerdeki tuzu azaltmanın en basit yolu biraz daha su ekleyip tekrar pişirmektir.
7/24 Ücretsiz Sevkiyat Hizmeti - İstenilen Yere Taşıma - Hizmet ve Kalitede En İyisi.
HEMEN ARA GETİRELİM.
0216 364 22 10