Yukarı Dudullu mah. Narin sok. NO:48/B Ümraniye / İSTANBUL
   0216 364 22 10     0535 300 29 44 TEKLİF AL
Yukarı Dudullu mah. Narin sok. NO:48/B Ümraniye / İSTANBUL

Madencilik Yöntemi İle Tuz Üretimi Nasıl Yapılır?

Madencilik Yöntemi İle Tuz Üretimi Nasıl Yapılır?

Eski çağlardan bu günümüze kadar yaygın olarak kullanılan tuz üretim yöntemlerinden biri de kaya tuzu yataklarının işletilmesidir. Jeolojik dönemlerde denizlerin veya kapalı havzaların buharlaşmasıyla kaya tuzu yatakları oluşmuştur. Tuzların saflık oranı her maden için farklılık gösterir hatta aynı madende bile saflık oranı büyük farklılıklar gösterebilmektedir. Saflık oranına bağlı olarak tuzun içerisindeki yabancı maddeler ve kil, tuza farklı renkler verebilmektedir. Nadiren beyaz ve şeffaf renkte de bulunan kaya tuzları genellikle gri, koyu gri, siyaha yakın renklerde olur.

Kaya tuzu genellikle “dom” denilen kubbe benzeri yapılar oluşturur. Tuz üretebilmek için çalıştırılan tuz domları 1 km veya daha fazla yarıçapa sahip olur. Kaya tuzu yatakları diğer madenlerde olduğu gibi yüzeyde veya yüzeye yakın ise açık madencilik işletmesi, yeterince yeraltında ise galeri madenciliği olarak işletilmektedir. Galeri madenciliğinde yeraltında açılan galeriler oda ve topuk olarak ayrılmaktadır. Odalar tuz üretimi için kullanılırken topuk kısmında kalan tuz kütlesi tavanı tutacak ve çökmesini önleyecek şekilde bırakılır. Bu yöntem ile birlikte yatağın sadece %50 ile %70’i işletilebilir. Üretilen tuz miktar olarak az ve üretim maliyeti açısından daha pahalıdır.

Osmanlı Devleti’nde kaya tuzu yatakları metrelerce yer altında olduğu için galeri madenciliği yöntemi uygulanırdı. Taş barutu patlatılarak galeriler açılırdı. Tuz üretimi, tuz damarlarını kırarak kaya tuzu kütlelerini çıkaran işçiler tarafından yapılmaktadır.



7/24 Ücretsiz Sevkiyat Hizmeti - İstenilen Yere Taşıma - Hizmet ve Kalitede En İyisi.
HEMEN ARA GETİRELİM.
0216 364 22 10