Yukarı Dudullu mah. Narin sok. NO:48/B Ümraniye / İSTANBUL
   0216 364 22 10     0535 300 29 44 TEKLİF AL
Yukarı Dudullu mah. Narin sok. NO:48/B Ümraniye / İSTANBUL

Buharlaştırma Yöntemi İle Tuz Üretimi Nasıl Gerçekleşir?

Buharlaştırma Yöntemi İle Tuz Üretimi Nasıl Gerçekleşir?

Deniz, göl ve tuzlu su kaynaklarından tuz üretiminde buharlaştırma yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntem, tuzlu suyun güneş altında buharlaşması sonucu tuzun kristalleşmesine dayanır.

Güneş buharlaştırma, basit ve ekonomik olması nedeniyle en yaygın tuz üretim yöntemidir. Bu yöntemle tuz, verimli ve ekonomik bir şekilde elde edilir. Üretim tamamen bölgenin iklim koşullarına ve coğrafi yapısına bağlıdır. Bölgede yağış miktarı düşük, sıcaklık ve buharlaşma yüksek olmalıdır. Buharlaşmayı hızlandıracak kuruyan rüzgarlar ve yağışları önleyecek uzun bir mevsimin varlığı da üretimi etkileyen ana faktörlerdir. Coğrafi olarak alanın eğimi düşük ve geniş olmalı, zeminin tuzlu su geçirgenliği düşük olmalıdır.

Tuz üretimi, havuzlardaki suyun buharlaştırılmasıyla büyükten küçüğe doğru sıralanarak yapılır. Bu havuzların derinliği en fazla bir metredir. Havuzların zemini kil ile sertleştirilmiş, zemine ve yan taraflara taş döşenmiştir. Havuzun temiz ve bakımlı olması tuzun kalitesini yakından etkiler. Bu dinlenme havuzlarında tuzlu sudaki kil sodyum hidroksit, kalsiyum ve magnezyum bileşenlerinden ayrıştırılır. Zor çözünür maddeler önce çökelir ve kolayca çözülenler son olarak çöker. İçindeki yabancı maddelerden arındırılarak tuza doygun hale gelen su, son olarak Osmanlı mevzuatında ocak veya göl, Sivas yöresinde abdan, İzmir yöresinde azmak adı verilen tuzlalara alınır. Kristalize olan tuzlar ezilerek tahta küreklerle havuzdan çıkarılır. Tavada kristalleşen ilk tuz, "çiçek tuzu" adı verilen birinci kalite tuzdur. Altından normal tuz çıkarılır. Çıkarılan tuz yığınlarına titiz denir. Bu yığınları koni şeklinde istifleyerek yaş ve kuru tuz arasındaki atık miktarı kolaylıkla hesaplanabilir. Aynı zamanda, yağmurun neden olduğu atıklar en aza indirilir.

Tuz göllerinde kendiliğinden kristalleşme, insan etkisini en aza indirir. Tuz gölleri, eski deniz yataklarında veya büyük yer çöküntülerinde tuzlu su birikmesi sonucu oluşur. Bu göllerin çıkışı yoktur. Yaz aylarında tuz konsantrasyonu artan su kendiliğinden buharlaşarak doğrudan göl veya toprak üzerinde tabaka halinde kristalleşir



7/24 Ücretsiz Sevkiyat Hizmeti - İstenilen Yere Taşıma - Hizmet ve Kalitede En İyisi.
HEMEN ARA GETİRELİM.
0216 364 22 10